Θεοχάρης Κ. Παπαγεωργίου M.D.,PhD

Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Επισκληρίδιος αναλγησία

Διαλύστε τους μύθους

Οι μύθοι γύρω από τη χορήγηση επισκληρίδιου αναισθησίας κατά τον τοκετό, συντηρούνται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας προσφέροντας τίποτα άλλο από πόνο στις μέλλουσες μητέρες.
Η επισκληρίδιος αναπτύχθηκε λίγο μετά το 1940 από δύο αμερικανούς χειρουργούς και έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως όχι μόνο σε τοκετούς αλλά και σε πλήθος άλλων χειρουργικών επεμβάσεων.

Η επισκληρίδιος δεν είναι αναισθησία αλλά αναλγησία, η οποία πήρε το όνομά της από την περιοχή στην οποία γίνεται. Τα φάρμακα που χορηγούνται στον επισκληρίδιο χώρο διακόπτουν τη μεταφορά του αισθήματος του πόνου στο νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να μη γίνονται αντιληπτες οι ωδίνες του τοκετού. Με αυτόν τον τρόπο η έγκυος βιώνει λιγότερο στρες γεγονός που της επιτρέπει να απολαύσει τη διαδικασία του τοκετού. Βλέπει και αγκαλιάζει το παιδί αμέσως μετά τον τοκετό ή την καισαρική. Συνεργάζεται καλύτερα με τον μαιευτήρα και τη μαία οπότε υπάρχει μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών ενώ και η κατάσταση της υγείας της μητέρας είναι συνολικά καλύτερη απ’ ότι όταν βιώνει τις ωδίνες του τοκετού.

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που έχουν επικρατήσει είναι ότι η επισκληρίδιος επηρεάζει και το μωρό, κάτι που δεν ισχύει. Αντίθετα, στη γενική αναισθησία περνάει στην κυκλοφορία του εμβρύου μικρή ποσότητα φαρμάκου.  

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την επισκληρίδιο αναλγησία είναι η υπόταση, οι έντονοι πονοκέφαλοι και η εμφάνιση ρίγους. Όμως, αυτά τα συμπτώματα είναι σπάνια και  αντιμετωπίζονται εύκολα.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Νέες χειρουργικές τεχνικές για τα ινομυώματα

Πότε πρέπει να αφαιρούνται

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει σε κάθε εβδομάδα της κύησης;

Ποιες ημερομηνίες πρεπει να προσέξετε

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

Μύθος ή πραγματικότητα τα τέλεια μωρά;

Τι προσφέρει η εξέταση
a-CGH

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ
/index_gr/gynaikologia_faqs.html

Εάν δεν έχω ωάρια, μπορώ να τεκνοποιήσω;
Μαρία

ΙΑΤΡΕΙΟ

ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ 16
ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Τηλ. 210 7239 992
Κιν. 6932 330936