Θεοχάρης Κ. Παπαγεωργίου M.D.,PhD

Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 
Ο Μαιευτήρας, Χειρουργός - Γυναικολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοχάρης Παπαγεωργίου, έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό ELLE για τις εξελίξεις στην εξωσωματική και τις καινούργιες μεθόδους που δίνουν λύσεις στην υπογονιμότητα με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Στην εποχή μας τα ζευγάρια που απευθύνονται στον ειδικό για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας αυξάνονται συνεχώς.

Οι λόγοι είναι πολλοί:
• το γεγονός ότι οι σημερινές γυναίκες στην πλειονότητά τους παίρνουν την απόφαση για τεκνοποίηση μετά τα 35,
• η αύξηση των ποσοστών ανδρικής υπογονιμότητας εξαιτίας διάφορων παραγόντων, μεταξύ άλλων και περιβαλλοντικών,
• ο σύγχρονος τρόπος ζωής που απομακρύνει τους ανθρώπους από το στόχο της τεκνοποίησης.

Ένα ζευγάρι πρέπει να συμβουλεύεται κάποιον ειδικό που ασχολείται με θέματα υπογονιμότητας / εξωσωματικής γονιμοποίησης εάν έπειτα από 6 - 12 μήνες ελεύθερων επαφών δεν επιτυγχάνεται σύλληψη.

Σήμερα, εκτός από τις συνηθισμένες εξετάσεις (υστεροσαλπιγγογραφία, σπερμοδιάγραμμα, κλασικός ορμονικές έλεγχος), υπάρχουν και εξειδικευμένες, όπως το γενετικό προφίλ του ζευγαριού, ο ανοσολογικός, θρομβoφιλικός και ορμονικός έλεγχος της γυναίκας, η μέτρηση του μεγέθους των ωοθηκών με 3D υπερήχους, η κατάτμηση του DNA του σπέρματος κ.α. Αυτές θα βοηθήσουν το γιατρό να συστήσει την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία προκειμένου να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τα σύγχρονα φάρμακα έχουν αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Κάνουμε ήπιες διεγέρσεις με χαμηλές δόσεις ορμονών και επιτυγχάνουμε καλύτερη ποιότητα ωαρίων. Παράλληλα αποφεύγονται ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών. Επίσης όσα ζευγάρια το επιθυμούν μπορούν να ακολουθήσουν ειδικά πρωτόκολλα φυσικών κύκλων (εξωσωματική χωρίς φάρμακα). Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει επιλογή των καλύτερων ωαρίων και εμβρύων χωρίς η γυναίκα να υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία.

Στο εμβρυολογικό εργαστήριο υπάρχουν πλέον πολλές τεχνικές που εξασφαλίζουν σίγουρη επιτυχία:
• ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος των εμβρύων (PGS) με νέες μοριακές μεθόδους (a-CGH) για ανίχνευση γενετικών παθήσεων (PGD), όπως β-μεσογειακή αναιμία, προδιάθεση για κληρονομικό καρκίνο του μαστού,
• η χρήση βλαστοκύστεων για καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την εμφύτευση εμβρύων,
• η τομή στη διάφανη ζώνη,
• οι καινούργιες τεχνικές κατάψυξης που έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα των κατεψυγμένων εμβρύων κι έχουν αυξήσει τα ποσοστά εγκυμοσύνης,
• η χρήση του εμβρυοσκοπίου.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση και οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θεωρούνται ασφαλείς. Προϋπόθεση είναι να έχει γίνει ενδελεχές έλεγχος του ιστορικού κάθε γυναίκας, ώστε να αποκλειστούν εκείνες για τις οποίες η χορήγηση των φαρμάκων είναι δυνητικά επικίνδυνη. Όμως, ακόμη και αυτές μπορούν να καταφύγουν στην τεχνική του φυσικού κύκλου ή να μπουν σε προγράμματα δωρεάς ωαρίων.

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι δίνουν λύση στο πρόβλημα της υπογονιμότητας. Άλλωστε, πριν από δύο χρόνια, ο τομέας της εξωσωματικής βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής για την προσφορά της.

Οδηγός Γονιμότητας, Οι Εξελίξεις στην Εξωσωματική, Elle, τεύχος No.302, Νοέμβριος 2013, σελίδα 271.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Νέες χειρουργικές τεχνικές για τα ινομυώματα

Πότε πρέπει να αφαιρούνται

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει σε κάθε εβδομάδα της κύησης;

Ποιες ημερομηνίες πρεπει να προσέξετε

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

Μύθος ή πραγματικότητα τα τέλεια μωρά;

Τι προσφέρει η εξέταση
a-CGH

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ

Εάν δεν έχω ωάρια, μπορώ να τεκνοποιήσω;
Μαρία

ΙΑΤΡΕΙΟ

ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ 16
ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Τηλ. 210 7239 992
Κιν. 6932 330936