Θεοχάρης Κ. Παπαγεωργίου M.D.,PhD

Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Αδύνατη & άτεκνη

Οι γυναίκες δίνουν μάχη με το σώμα τους προκειμένου να γίνουν αρεστές στο αντίθετο φύλο. Ωστόσο, αυτή η μάχη πολλές φορές έχει ως θύμα τη γονιμότητά τους. Μία μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής έφερε τα πάνω κάτω ως προς τη σχέση σωματικού βάρους και γονιμότητας. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που είναι πολύ αδύνατες έχουν μικρότερες πιθανότητες να τεκνοποιήσουν από εκείνες που είναι παχύσαρκες. 

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας στοιχεία από 2.500 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, η ανάλυση των οποίων έδειξε ότι το 50% όσων είχαν φυσιολογικό βάρος απέκτησαν παιδί, έναντι του 45% των παχύσαρκων και του μόλις 34% των λιπόσαρκων. 

Η αιτία αυτού του φαινομένου είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Οι ειδικοί κρίνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ορμονικό, καθώς στην εξωσωματική γονιμοποίηση οι γυναίκες λαμβάνουν ορμόνες. Ωστόσο φαίνεται ότι ενδεχομένως το σώμα των γυναικών με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος δεν επιτρέπει την τεκνοποίηση καθώς αντιλαμβάνεται ότι ότι το σώμα δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο της εγκυμοσύνης. 

«Το πρόβλημα μπορεί να είναι εξελικτικό», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης. «Οι πολύ αδύνατες γυναίκες μπορεί στην μακρινή εποχή να ήταν υπογόνιμες, επειδή το χαμηλό σωματικό βάρος τους σήμαινε έλλειψη τροφής και ο οργανισμός τους έκρινε πως δεν ήταν καλή εποχή για αναπαραγωγή επειδή η μήτρα δεν βρισκόταν στην καλύτερη κατάσταση από πλευράς θρέψης».

Οι ειδικοί στο τέλος της παρουσίασης παρότρυναν τις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν να προσπαθήσουν να φτάσουν στο ιδανικό τους βάρος, είτε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αδυνατίσουν, είτε ότι πρέπει να παχύνουν. 

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Νέες χειρουργικές τεχνικές για τα ινομυώματα

Πότε πρέπει να αφαιρούνται

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει σε κάθε εβδομάδα της κύησης;

Ποιες ημερομηνίες πρεπει να προσέξετε

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

Μύθος ή πραγματικότητα τα τέλεια μωρά;

Τι προσφέρει η εξέταση
a-CGH

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ
/index_gr/gynaikologia_faqs.html

Εάν δεν έχω ωάρια, μπορώ να τεκνοποιήσω;
Μαρία

ΙΑΤΡΕΙΟ

ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ 16
ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Τηλ. 210 7239 992
Κιν. 6932 330936