Θεοχάρης Κ. Παπαγεωργίου M.D.,PhD

Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 
Δημοσίευση στο Επιστημονικό Περιοδικό, Endocrine – RelatedCancer


Στο παγκοσμίου φήμης επιστημονικό περιοδικό Endocrine–Related Cancer, της “Society for Endocrinology”, 19 (4) 457–462, δημοσιεύτηκε το άρθρο με τίτλο «PRKAR1A gene analysis and protein kinase A activity in endometrial tumors» των Α. Τσιγγίνου, Ε. Μπιμπάκη, M. Nesterova, A. Horvath, Σ. Μπόικος, Σ. Λυσικάτος, Θ. Παπαγεωργίου, Σ. Δημητρακάκης, Α. Ροδολάκης, Σ. Α. Στρατάκης.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη το άρθρου:

«Το γονίδιο PRKAR1A κωδικοποιεί για τον 1α τύπο υπομονάδας (RIα) της cAMP- εξαρτώμενης πρωτεϊνικής κινάσης Α (PKA), ένα ένζυμο με σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου και της αναπαραγωγής. H απορρύθμιση του PKA έχει εντοπισθεί σε διάφορους όγκους, και οι μεταλλάξεις του γονιδίου PRKAR1A- έχουν αναφερθεί ως επί το πλείστον σε νεοπλασίες του ενδοκρινολογικού συστήματος. Σε αυτή τη μελέτη, ερευνήσαμε την δραστηριότητα του PKA και του γονιδίου PRKAR1A σε φυσιολογικό και σε καρκίνο του ενδομητρίου. Συλλέχθηκαν δείγματα από 31 ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου. Χρησιμοποιήσαμε ως ομάδα ελέγχου 41 δείγματα ενδομητρίων που συλλέξαμε γύρω από φυσιολογικούς ιστούς ή από γυναίκες που υποβάλλονταν σε γυναικολογικές επεμβάσεις για άλλους λόγους. Σε όλα τα δείγματα, μελετήσαμε την αλληλουχία του γονιδίου PRKAR1A- και την αντίδραση της υπομονάδαςPKA, καθορίσαμε επίσης, την δραστηριότητα του PKA και την αντίδρασή του σε σχέση με το cAMP. Μεταλλάξεις του γονιδίου PRKAR1A δεν βρέθηκαν. Ωστόσο, τα επίπεδα ρυθμιστικών υπομονάδων της πρωτεΐνης PKA, τόσο του RΙα όσο και των ρυθμιστικών υπομονάδων τύπου 2b (RIIβ), ήταν χαμηλότερα σε δείγματα όγκων με καρκίνο ενδομητρίου. Η δέσμευση του cAMP ήταν επίσης χαμηλότερη στους όγκους με καρκίνο του ενδομητρίου σε σύγκριση με το φυσιολογικό ενδομήτριο (P<0.01). Η ελεύθερη δραστηριότητα του PKA ήταν υψηλότερη στα δείγματα με όγκους σε σύγκριση με εκείνα του ιστού αναφοράς (P<0.01). Έχουν βρεθεί σημαντικές μεταλλάξεις του ενζύμου PKA σε όγκους του ενδομητρίου σε σύγκριση με αυτές των γειτονικών φυσιολογικών ιστών. Καθώς αυτές δεν οφείλονται σε μεταλλάξεις του γονιδίου PRKAR1A, άλλοι μηχανισμοί που επηρεάζουν τη λειτουργία του γονιδίου PKA θα πρέπει να διερευνηθούν.»


A Tsigginou, E Bimpaki, M Nesterova, A Horvath, S Boikos, C Lyssikatos, C Papageorgiou, C Dimitrakakis, A Roddakis, C A Statakis and A Antsaklis, (2012). PRKAR1A gene analysis and protein kinase A activity in endometrial tumors. Endocrine – Related Cancer, 2012 Jun 18;19(4):457-462. doi: 10.1530/ERC-11-0328. Print 2012 Aug.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Νέες χειρουργικές τεχνικές για τα ινομυώματα

Πότε πρέπει να αφαιρούνται

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει σε κάθε εβδομάδα της κύησης;

Ποιες ημερομηνίες πρεπει να προσέξετε

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

Μύθος ή πραγματικότητα τα τέλεια μωρά;

Τι προσφέρει η εξέταση
a-CGH

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ

Εάν δεν έχω ωάρια, μπορώ να τεκνοποιήσω;
Μαρία

ΙΑΤΡΕΙΟ

ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ 16
ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Τηλ. 210 7239 992
Κιν. 6932 330936