Θεοχάρης Κ. Παπαγεωργίου M.D.,PhD

Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Παχύσαρκοι από τη μήτρα

Εκατομμύρια σελίδες έχουν γραφτεί στην προσπάθεια των επιστημόνων να εξηγήσουν τις πρωταρχικές αιτίες τις παχυσαρκίας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι φταίνε τα γονίδια, άλλοι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και κάποιοι άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι η αιτία της παχυσαρκίας κρύβεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης... και μάλλον η δική τους θεωρία είναι η πιο πειστική.
Μία μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στο βάρος της μητέρας και το βάρος του μωρού κατά τη γέννα. Μάλιστα σε άρθρο της η εφημερίδα “Νew York Times” υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία αρχίζει στη μήτρα όταν οι έγκυες παίρνουν περισσότερο από το φυσιολογικό βάρος, με αποτέλεσμα να γεννιούνται μωρά προγραμματισμένα να γίνουν υπέρβαρα. Οι ερευνητές θέλωντας να διερευνήσουν τη σχέση εγκυμοσύνης και παχυσαρκίας ανακάλυψαν ότι όσες γυναίκες πήραν περισσότερα από 24 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρά βάρους 4 ή περισσότερων κιλών, σε σχέση με τις έγκυες που πήραν 8-10 κιλά.
Μία άλλη βρετανική μελέτη έδειχνε ότι τα παιδιά των γυναικών που είχαν παχύνει πολύ κατά την εγκυμοσύνη, όταν ήταν σε ηλικία 9 ετών ζύγιζαν περισσότερο και είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Νέες χειρουργικές τεχνικές για τα ινομυώματα

Πότε πρέπει να αφαιρούνται

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει σε κάθε εβδομάδα της κύησης;

Ποιες ημερομηνίες πρεπει να προσέξετε

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

Μύθος ή πραγματικότητα τα τέλεια μωρά;

Τι προσφέρει η εξέταση
a-CGH

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ
/index_gr/gynaikologia_faqs.html

Εάν δεν έχω ωάρια, μπορώ να τεκνοποιήσω;
Μαρία

ΙΑΤΡΕΙΟ

ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ 16
ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Τηλ. 210 7239 992
Κιν. 6932 330936