Θεοχάρης Κ. Παπαγεωργίου M.D.,PhD

Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 
Η χειρουγική γυναικολογία περιλαμβάνει: Ένα από τα πλέον συχνά προβλήματα υγείας στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι οι κύστεις στις ωοθήκες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι κύστεις αυτές δεν έχουν συμπτώματα και διαγιγνώσκονται τυχαία μετά από υπερηχογραφικό έλεγχο. Η αιτία εμφάνισής τους συνήθως είναι οι ορμονικές διαταραχές.
Η σημαντικότερη εξέταση για τη διάγνωση των κύστεων στις ωοθήκες είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων, η οποία πλέον θεωρείται εξέταση ρουτίνας και είναι ανώδυνη και ασφαλής.
Οι επιστήμονες τα θεωρούν αθώα, ωστόσο η εμφάνισή τους κάποιες φορές συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα για τις γυναίκες. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στη μήτρα και έχουν μέγεθος από μερικά χιλιοστά έως και κάποια εκατοστά. Η αιτία εμφάνισής τους είναι άγνωστη, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει κάποια σχέση με τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα. Γι’ αυτό το λόγο και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όπου παύει η παραγωγή οιστρογόνων, τα ινομυώματα συρρικνώνονται ή και εξαφανίζονται. Συνηθέστερα εμφανίζεται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ή της περιεμμηνοπαυσιακής τους ηλικίας.
 
Η γυναικολογική πάθηση με το όνομα ενδομητρίωση προκαλεί τρόμο στις γυναίκες, καθώς έχει συνδεθεί με προβλήματα υπογονιμότητας και έντονου πόνου. Υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, έχουν ενδομητρίωση.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Νέες χειρουργικές τεχνικές για τα ινομυώματα

Πότε πρέπει να αφαιρούνται

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει σε κάθε εβδομάδα της κύησης;

Ποιες ημερομηνίες πρεπει να προσέξετε

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

Μύθος ή πραγματικότητα τα τέλεια μωρά;

Τι προσφέρει η εξέταση
a-CGH

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ
/index_gr/gynaikologia_faqs.html

Εάν δεν έχω ωάρια, μπορώ να τεκνοποιήσω;
Μαρία

ΙΑΤΡΕΙΟ

ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ 16
ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Τηλ. 210 7239 992
Κιν. 6932 330936