Θεοχάρης Κ. Παπαγεωργίου M.D.,PhD

Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Γήρανση, Περιβάλλον & Γονιμότητα

Νεώτερα Δεδομένα 

Η γήρανση (aging) φαίνεται ότι δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες, και αυτό είναι εμφανές στον κατακερματισμό του DNA του σπέρματος ο οποίος αυξάνεται προϊούσης της ηλικίας. Ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος φαίνεται να συνδέεται με το οξειδωτικό stress (oxidative stress) και γι αυτό το λόγο πρέπει να συστήνεται σε όλους τους άνδρες πάνω από 40-45 ετών να λαμβάνουν αντιοξειδωτικά σκευάσματα 2-3 μήνες πριν από την προσπάθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η παχυσαρκία είναι ένας αρνητικός παράγοντας για την γονιμότητα και την επιτυχία μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι γυναίκες με ΒΜΙ πάνω από 35 kg/m2 θα πρέπει να ενθαρρύνονται να χάσουν βάρος πριν από την προσπάθεια της εξωσωματικής αλλά και να αρχίσουν γυμναστική, ακόμα και εντατική, καθώς φαίνεται ότι βελτιώνονται τα αποτελέσματα της προσπάθειας στις παχύσαρκες γυναίκες που χάνουν βάρος και ασκούνται πριν ξεκινήσουν την εξωσωματική.

Το κάπνισμα, η λήψη αλκοόλ, η υπερβολική γυμναστική αλλά και η αλόγιστη λήψη καφέ, φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά τόσο την ποιότητα των ωαρίων όσο και την ποιότητα του σπέρματος, και κατ’ επέκταση το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο τρόπος διατροφής επηρεάζει την γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Η λεγόμενη «Μεσογειακή Διατροφή» (λαχανικά, ψάρια, χαμηλά λιπαρά, φρούτα κλπ) βελτιώνει τόσο την ποιότητα των ωαρίων όσο και των σπερματοζωαρίων.

Η λήψη anti-oxidants τα οποία βρίσκονται σε όλη την Μεσογειακή Διατροφή βελτιώνει την γονιμότητα. Anti-oxidants βρίσκονται επίσης στην σοκολάτα, στα berries, στον καφέ espresso και στο ρόδι.

Πηγή:     Fertil. & Steril., March 2016
Human Reprod., Febuary 2016
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Νέες χειρουργικές τεχνικές για τα ινομυώματα

Πότε πρέπει να αφαιρούνται

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει σε κάθε εβδομάδα της κύησης;

Ποιες ημερομηνίες πρεπει να προσέξετε

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

Μύθος ή πραγματικότητα τα τέλεια μωρά;

Τι προσφέρει η εξέταση
a-CGH

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ
/index_gr/gynaikologia_faqs.html

Εάν δεν έχω ωάρια, μπορώ να τεκνοποιήσω;
Μαρία

ΙΑΤΡΕΙΟ

ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ 16
ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Τηλ. 210 7239 992
Κιν. 6932 330936