Θεοχάρης Κ. Παπαγεωργίου M.D.,PhD

Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Προεμφυτευτικός Έλεγχος

Για ελεγμένα γενετικά έμβρυα

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος πριν μεταφερθεί το έμβρυο στη μήτρα της γυναίκας “έλυσε τα χέρια” των επιστημόνων δίνοντας απάντηση στο εξής ηθικό και επιστημονικό ζήτημα: Αν κατά τη διάρκεια της φυσικής γονιμοποίησης τα έμβρυα με γενετικές ανωμαλίες απορρίπτονται αυτόματα από τη φύση, τί γίνεται με αυτά τα έμβρυα κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση; 

Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος εξετάζει ποια έμβρυα έχουν γενετικές ανωμαλίες και επιτρέπει στους ειδικούς να εμφυτεύσουν στη μήτρα της γυναίκας μόνο τα υγιή. 

Η εξέταση γίνεται την τρίτη ημέρα ανάπτυξης των γονιμοποιημένων ωαρίων. Ο εμβρυολόγος αφαιρεί ένα κύτταρο από κάθε έμβρυο και τα παραδίδει στον εξειδικευμένο γενετιστή. Εκείνος ελέγχει τον αριθμό των χρωμοσωμάτων ή και την μοριακή ανάλυση του DNA. Με αυτή την εξέταση μπορούν να διαγνωστούν κληρονομικά μεταδιδόμενες ασθένειες όπως για παράδειγμα  η αιμορροφιλία, η κυστική ίνωση ή η  μεσογειακή αναιμία. Επίσης διαγιγνώσκονται σύνδρομα που σχετίζονται με τον αριθμό των χρωμοσωμάτων, όπως το σύνδρομο Down. 

Αν μία γυναίκα έμενε έγκυος φυσικά και το έμβρυο στη μήτρα της είχε κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, τότε θα υπήρχαν 50% πιθανότητες να αποβάλλει. Τώρα, με την εξωσωματική γονιμοποίηση και τον προεμφυτευτικό έλεγχο οι επιστήμονες μπορούν να ορίσουν όχι μόνο ποια έμβρυα θα εμφυτεύσουν στη μήτρα αλλά και το γενετικό τους προφίλ, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο της υγεία των εμβρύων αλλά και την επιτυχία της εγκυμοσύνης. Με αυτή την εξέταση οι ερευνητές είδαν ότι μειώνεται η συχνότητα απόβολών στο πρώτο τρίμηνο της κύησης κατά 15% ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα υπογόνιμο ζευγάρι να τεκνοποιήσει. 

Πότε είναι απαραίτητος
Ο προεμφυτευτικός έλεγχος συστήνεται σε μητέρες άνω των 40 ετών, οσες έχουν ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς και για γυναίκες με πολλαπλές αποβολές στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Τελευταία συστήνεται ο PGS και σε ζευγάρια με σοβαρή ανδρική υπογονιμότητα. Επίσης, επιλέγεται από τους ειδικούς όταν υπάρχει κληρονομικότητα στην εμφάνιση χρωμοσωμικών ανωμαλιών ή όταν υπάρχει ήδη ένα παιδί με γενετικό σύνδρομο. 


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Νέες χειρουργικές τεχνικές για τα ινομυώματα

Πότε πρέπει να αφαιρούνται

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει σε κάθε εβδομάδα της κύησης;

Ποιες ημερομηνίες πρεπει να προσέξετε

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

Μύθος ή πραγματικότητα τα τέλεια μωρά;

Τι προσφέρει η εξέταση
a-CGH

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ
/index_gr/gynaikologia_faqs.html

Εάν δεν έχω ωάρια, μπορώ να τεκνοποιήσω;
Μαρία

ΙΑΤΡΕΙΟ

ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ 16
ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Τηλ. 210 7239 992
Κιν. 6932 330936