Θεοχάρης Κ. Παπαγεωργίου M.D.,PhD

Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Γόνιμες Προτάσεις

Η εξωσωματική γονιμοποίηση και οι άλλες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δίνουν λύση στο πρόβλημα της υπογονιμότητας, το οποίο αποτελεί ένα φαινόμενο της εποχής μας και ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για το ζευγάρι. Ο αριθμός των ανθρώπων που απευθύνονται στον ειδικό γιατρό για την αντιμετώπιση της δυσκολίας τους στην τεκνοποίηση αυξάνονται συνεχώς. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της τεχνολογίας, έχουμε νέες εξελίξεις τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία για τα ζευγάρια τα οποία καταφεύγουν σε ειδικούς ιατρούς προκειμένου να τεκνοποιήσουν.

Σήμερα, πέραν των κλασικών εξετάσεων – κλασικός ορμονικός έλεγχος, σπερμοδιάγραμμα, υστεροσαλπιγγογραφία – μπορούμε να προτείνουμε και άλλες εξελιγμένες εξετάσεις όπως:
 •  Ο ανοσολογικός έλεγχος της γυναίκας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει κάποια αντισώματα τα οποία μπορεί να εμποδίζουν τη σύλληψη ή/και την εμφύτευση του εμβρύου.
 • Ο θρομβοφιλικός έλεγχος της γυναίκας, ώστε, αν χρειαστεί, να της χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.
 •  Το γενετικό προφίλ του ζευγαριού (καρυότυπος), που δίνει τη δυνατότητα να μελετηθούν πιθανές χρωμοσωματικές ανωμαλίες.
 •  Η μέτρηση του μεγέθους και της ποιότητας των ωοθηκών με 3D υπερήχους από εξειδικευμένο υπερηχολόγο και μηχανήματα.
 •  Η κατάτμηση του DNA του σπέρματος (DNA fragmentation) για να διευκρινιστεί η γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος.
 •  Ο ορμονικός έλεγχος για τη διάγνωση του αποθέματος των ωοθηκών της γυναίκας μέσω της μέτρησης μιας νέας ορμόνης, της AMH. Αυτές οι νέες εξετάσεις θα βοηθήσουν τον ιατρό υπογονιμότητας να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία εξατομικευμένα, προκειμένου να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση και γενικότερα οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ασφαλείς. Παλαιότερες και νεότερες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας όγκων από τη χορήγηση των φαρμάκων. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος του ατομικού και του οικογενειακού ιστορικού της ενδιαφερόμενης, ώστε να αποκλειστούν οι γυναίκες για τις οποίες πράγματι η χορήγηση των φαρμάκων είναι δυνητικά επικίνδυνη.

Σήμερα οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι και τα νέας τεχνολογίας φάρμακα έχουν αυξήσει τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μας επιτρέπουν πλέον να χορηγούμε χαμηλότερες δόσεις ορμονών (ήπιες διεγέρσεις) και να επιτυγχάνουμε καλύτερη ποιότητα ωαρίων, ενώ παράλληλα αποφεύγουμε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών.
Μια νέα εξέλιξη τα τελευταία χρόνια είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο (ή αλλιώς εξωσωματική χωρίς φάρμακα). Με τον τρόπο αυτόν ζευγάρια που επιθυμούν ή έχουν αντένδειξη στη χορήγηση φαρμάκων μπορούν να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς η γυναίκα να υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία.

Στο εμβρυολογικό εργαστήριο υπάρχουν νέες τεχνικές που έχουν αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας. Αυτές είναι οι εξής:
 • Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος των εμβρύων (PGS-PGD) με νέες μοριακές τεχνικές (aCGH) για ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών και γενετικών παθήσεων, όπως η β-μεσογειακή αναιμία, η νόσος Χάντιγκτον και ο κληρονομικός καρκίνος του μαστού.
 •  Η χρήση βλαστοκύστεων.
 •  Η τομή στη διάφανη ζώνη (assisted hatching).
 •  Οι νέες τεχνικές κατάψυξης (vitrification) που βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα των κατεψυγμένων ωαρίων και εμβρύων.
 •  Η χρήση του εμβρυοσκοπίου το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης του εμβρύου καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Όλα τα παραπάνω απαιτούν ένα εξειδικευμένο και καλά εξοπλισμένο κέντρο θεραπείας υπογονιμότητας, με έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Υγεία, Γόνιμες Προτάσεις, ΒΗmagazino, 9 Φεβρουαρίου 2014, σελίδα 54.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Νέες χειρουργικές τεχνικές για τα ινομυώματα

Πότε πρέπει να αφαιρούνται

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει σε κάθε εβδομάδα της κύησης;

Ποιες ημερομηνίες πρεπει να προσέξετε

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ

Μύθος ή πραγματικότητα τα τέλεια μωρά;

Τι προσφέρει η εξέταση
a-CGH

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ

Εάν δεν έχω ωάρια, μπορώ να τεκνοποιήσω;
Μαρία

ΙΑΤΡΕΙΟ

ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ 16
ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Τηλ. 210 7239 992
Κιν. 6932 330936